Zo wordt zwemmen met je baby waterpret voor groot en klein
Zwemmen is een superleuke manier om de allerkleinsten kennis te laten maken met water en het stimuleert ook nog eens de ontwikkeling van je kindje. Maar wanneer je met je baby’tje wilt gaan zwemmen, dan komt daar nog best een hoop bij kijken. In deze blog vertellen we je waar je allemaal aan moet denken, zodat jullie samen van de tijd in het water (en erna) genieten!
Vanaf welke leeftijd mag je kindje zwemmen?
Vanaf 3 maanden kun je veilig beginnen met zwemmen. Op dat moment heeft je kindje zijn eerste vaccinaties gehad, kan hij zichzelf al (goed) warm houden en is zijn immuunsysteem sterker geworden. Houd echter goed in de gaten hoe je kindje reageert, want in sommige gevallen is het verstandig om het zwemmen toch nog heel even uit te stellen.
Wanneer beter even wachten met zwemmen
- Bij ziekte, oorontsteking of verkoudheid. Water en zwemmen kunnen dan extra belastend zijn.
- Na een vaccinatie. Je kindje kan zich wat minder energiek voelen of last krijgen van lichte bijwerkingen, zoals koorts.
- Bij huidproblemen: Als je kleintje last heeft van huiduitslag, eczeem of andere huidirritaties is het verstandig om de kwetsbare huid niet te vaak in contact te laten komen met water.
- Bij vermoeidheid of humeurigheid. Zwemmen vereist energie en focus en kan overweldigend zijn wanneer je baby uit zijn/haar hum is.
- Bij extreme weersomstandigheden, als je buiten wilt zwemmen. Vermijd koude, winderige of extreem warme dagen om het risico op verkoudheid, verbranding of juist oververhitting te voorkomen.
De voordelen van babyzwemmen
Vroeg beginnen met zwemmen levert je baby meerdere voordelen op. Het boost het immuunsysteem, verrijkt de motorische vaardigheden en stimuleert de spierontwikkeling en zelfs de longcapaciteit. Het is ook een mooie manier om sensomotorische vaardigheden te oefenen, zoals evenwicht en coördinatie. Daarnaast versterkt zwemmen ook de band tussen ouder en kind, omdat je samen nieuwe avonturen beleeft.
Wat neem je mee op zwemavontuur?
Of je nu binnen of buiten zwemt, een goede voorbereiding is het halve werk. Trek je kleintje makkelijke kleertjes aan en neem naast de gebruikelijke uitrusting (luiers, babydoekjes, voeding, etc.) badkleding, zwemluier(s), een grote hydrofiele doek of badcape, vette crème of lotion, eventueel een babyzwemband (of zogeheten zwemfloat) en wat extra te drinken of eten mee.
Binnen zwemmen
Ga je met je kleintje naar het zwembad? Dan heb je naast eventueel een zwembroekje of badpakje sowieso een zwemluier nodig. Neem ook een grote hydrofiele doek en een badcape mee om je kindje goed af te drogen en warm in te pakken. Een vette crème of lotion hydrateert het huidje lekker na het zwemmen.
Buiten zwemmen
Wanneer je buiten gaat zwemmen, dan is bescherming tegen de zon een must. Denk naast de items hierboven ook aan een zonneparasol of een strandtentje voor de schaduw. Een zonnehoedje en een goede zonnebrandcrème beschermen het gevoelige huidje tegen UVA en UVB-straling. Neem ook een picknickkleed mee voor extra zit- en ligcomfort in het gras of in het zand. En een beschermend zonnebrilletje mag natuurlijk ook niet ontbreken, om de ogen van jouw kindje te beschermen tegen de zon.
Kies voor duurzame zwemluiers
Hoewel wegwerpluiers het gemak van direct weggooien hebben, zijn herbruikbare luiers een duurzame en een milieuvriendelijkere keuze. Omdat wij bij Balune van duurzaam houden, zijn wij groot fan van de zwemluiers en zwembroekjes met geïntegreerde zwemluier van Lässig. Deze vrolijke broekjes zijn gemaakt van gerecyclede materialen, kunnen tussendoor uitgespoeld worden en na gebruik eenvoudig worden gereinigd in de wasmachine. Ze houden kleine ongelukjes netjes binnen zonder zwaar of vol aan te voelen, zodat je kindje ongehinderd kan bewegen en spelen.
Zwemuurtje voor de kleinsten
Indien je onder begeleiding wilt beginnen met babyzwemmen, is het goed om te weten dat veel zwembaden babyzwemuurtjes aanbieden. Hier leren kleintjes spelenderwijs om te gaan met water onder het toeziend oog van een deskundig instructeur. Deze zwemsessies zijn vaak gericht op het opbouwen van vertrouwen in het water en zijn handig voor je kindje én voor jou. Je leert bijvoorbeeld je baby’tje op de juiste manier vast te houden in het water. Tijdens deze speciale zwemsessies is het water ook iets warmer dan normaal, waardoor je kindje zich comfortabel voelt.
Wanneer en hoe lang zwemmen? Timing is key!
Zwemmen met je kleintje is het fijnst tijdens de rustige uren door de week of vroeg in de ochtend, zodat je drukte en overprikkeling zoveel mogelijk vermijdt. Plan het zwemmen tussen de voeding- en slaaptijden in. Geef je kindje een uur voor het zwemmen geen eten of drinken, om te voorkomen dat hij/zij met een volle maag ronddobbert en eventueel gaat spugen.
Beperk een zwemsessie tot maximaal 20 of 30 minuten. Tijdens het zwemmen is je kleine waterrat volop fysiek actief en doet hij/zij veel nieuwe indrukken op. Het leren zwemmen moet een plezierige ervaring blijven. Wanneer je de zwemtijd beperkt houdt, raakt je baby niet te vermoeid of overprikkeld.
Rustig nagenieten
Het is een goed idee om na het zwemmen geen drukke activiteiten meer te plannen, zodat jij en je kindje de gelegenheid krijgen om te kunnen nagenieten en uitrusten. Kijk er ook niet raar van op als je kleintje als een blok in slaap valt, zeker na een heerlijk flesje warme melk!